Djokovič prvým finalistom dvojhry po triumfe nad Wawrinkom

08.09.2013 Celý región

New York 8. septembra (TASR) - Dvaja najvyššie nasadení tenisti Srb Novak Djokovič a Španiel Rafael Nadal sa stretnú v pondelňajšom finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open (23.00 SEČ). Djokovič bude po štvrtý raz za sebou bojovať o singlový titul v New Yorku a bez ohľadu na výsledok zápasu zostane svetovou jednotkou.

Šampión z roku 2011 si v dramatickom úvodnom semifinále poradil s deviatkou "pavúka" Švajčiarom Stanislasom Wawrinkom po vyše štvorhodinovej päťsetovej dráme 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3 a 6:4. Nadal, víťaz US Open z roku 2010, zdolal v druhom semifinále ôsmeho nasadeného Francúza Richarda Gasqueta v troch setoch 6:4, 7:6 (1) a 6:2. V tejto sezóne má na harde stopercentnú bilanciu 21:0.

Nadal v septembri 2010 vo finále vo Flushing Meadows pokoril Djokoviča, zverenec slovenského trénera Maríána Vajdu mu však o rok prehru vrátil.

Mnoho paralel v zápase

Zápas medzi Djokovičom a Wawrinkom mal mnoho paralel s osemfinálovým duelom na januárovom Australian Open. Wawrinka skvele odštartoval a na rozdiel od Melbourne dokonca viedol 2:1 na sety, Djokovičovi sa však rovnako ako u "protinožcov" podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. V pondelňajšom finále nastúpi od 23.00 SEČ proti víťazovi stretnutia medzi Španielom Rafaelom Nadalom a Francúzom Richardom Gasquetom. Wawrinkovi skvele vyšiel úvod zápasu s Djokovičom, keď dvakrát prelomil podanie Djokoviča a vybudoval si náskok 4:1. Švajčiar skvele returnoval, ničil súpera obávaným jednoručným bekhendom a predviedol aj viacero ukážkových forhendových krosov.

Srb sa trápil na podaní, robil priveľa nevynútených chýb. V druhom dejstve sa Wawrinka po brejku v piatom geme ujal vedenia 4:2. Djokovič v ďalších minútach spresnil hru, otočil na 5:4 a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech. O osude tretieho setu rozhodol ôsmy gem, v ktorom Wawrinka čistou hrou prelomil "Noleho" podanie. Vo štvrtom sete však mal navrch Djokovič a presadil sa aj v rozhodujúcom dejstve. Za stavu 2:2 získal Wawrinkov servis a v desiatom geme premenil vďaka esu hneď prvý mečbal.

Djokovič po postupe do finále žiaril spokojnosťou. "Bol to extrémne náročný zápas, Pre takéto stretnutia človek hrá tenis a tvrdo trénuje. Stanovi chcem zablahoželať k skvelému výkonu. Hral agresívne a dlho bol na kurte lepším hráčom. Aj s dávkou šťastia sa mi to podarilo otočiť. V dôležitých momentoch som zahral moje najlepšie údery, čo rozhodlo. Keď som v piatom sete prehral maratónsky vyše dvadsaťminútový gem za stavu 1:1, mnohí si mysleli, že to bol kľúčový moment a Stan bude víťazom. Vtedy som si povedal, že musím zabojovať a pokúsiť sa obrátiť tieto predpoklady naruby. Po vyše štvorhodinovej šichte budem mať čo robiť, aby som pred finále dostatočne zregeneroval. Dám si pukance a pred televíznou obrazovkou si pozriem druhé semifinále," povedal Srb pre akreditované médiá.

Životný úspech Wawrinku na US Open

Wawrinka napriek semifinálovej prehre dosiahol na US Open svoj životný úspech na podujatiach veľkej štvorky. "Bol to pre mňa fantastický turnaj. Je ťažké stráviť päťsetovú prehru v zápase, v ktorom som bol bližšie k víťazstvu. Dal som do toho všetko a na kurte som nechal všetky sily. Bojoval som až do poslednej loptičky, no nestačilo to. Chcem sa poďakovať fanúšikom, ktorí vytvorili skvelú atmosféru, bol to pre mňa jedinečný zážitok hrať pred takýmto publikom," povedal rodák z Lausanne.

Nadal hneď v úvodnom geme duelu s Gasquetom prelomil súperov servis a v ďalšom priebehu setu mu stačilo držať si vlastné podanie. Na začiatku druhého dejstva si Španiel po rýchlom brejku vybudoval náskok 2:9. Gasquet následne vyrovnal na 2:2 a stal sa prvým hráčom, ktorý na tohtoročnom US Open zobral Španielovi servis. Za stavu 4:3 mal bývalý najlepší junior sveta k dispozícii dva brejkbaly, no Nadal si podržal podanie a vynútil si tajbrejk, v ktorom dominoval. Na začiatku tretieho dejstva Španiel po brejku v druhom geme odskočil súperovi na 3:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca. Vzájomnú bilanciu s Gasquetom upravil už na 11:0.

Nadal priznal, že zápas neboj jednoduchý

Nadal napriek trojsetovému triumfu priznal, že zápas proti Gasquetovi nebol jednoduchý. "Hrali sme vo veľmi ťažkých podmienkach, fúkal silný vietor. V prvom sete som hral konštantne bez výkyvov. Získať úvodné dejstvo v semifinále je veľmi dôležité. V druhom sete som si myslel, že mám zápas pod kontrolou, no opak bol pravdou, všetko sa zmenilo. Richard hral lepšie a mal navrch. Našťastie sa mi podarilo dotiahnuť set do tajbrejku, v ktorom som zahral skvele. Viesť 2:0 na set je na grandslamových turnajoch veľkou psychologickou výhodou, ktorú som využil. Vo finále to bude boj. Novak je skvelý hráč, jeho výsledky hovoria za všetko. Je to jeden z najlepších hráčov v histórii, veľký šampión. Budem sa usilovať čo najlepšie pripraviť na finále, dám do toho všetko," povedal osemnásobný šampión Roland Garros.

Gasquet napriek prehre vyrovnal svoje grandslamové maximum z Wimbledonu 2007 a stal sa prvým francúzskym semifinalistom na US Open od čias Cedrica Piolina, ktorý v roku 1993 postúpil až do finále. "Samozrejme, že som trochu sklamaný. Bol som blízko k zisku druhého setu a zápas sa mohol vyvíjať úplne ináč, za stavu 4:3 a 40:15 som však nepremenil dva brejkbaly. Rafa bol dnes o niečo lepší ako ja, nemusím však smútiť, v New Yorku som odohral skvelý turnaj."

Muži - dvojhra - semifinále:
Rafael Nadal (1-Šp.) - Richard Gasquet (8-Fr.) 6:4, 7:6 (1), 6:2
Novak Djokovič (1-Srb.) - Stanislas Wawrinka (9-Švajč.) 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4
 

Vyberte región